Alles wat je moet weten over opleidingssubsidies

Voor is het vaak belangrijk om hun werknemers op te leiden en bij te scholen zodat zij optimaal kunnen presteren in hun functie. Deze bijscholing en extra trainingen kunnen echter een beknopte kost met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende opleidingssubsidies waar bedrijven gebruik van kunnen maken om de kosten te drukken. In deze tekst overlopen we verschillende soorten opleidingssubsidies en de voorwaarden die verbonden zijn.

Subsidiërende maatregelen

Er zijn verschillende instanties die opleidingssubsidies aanbieden in België. Afhankelijk van de regio van het land kunnen deze verschillen:

Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid biedt bedrijven twee soorten subsidies aan: de kmo-portefeuille en de opleidingscheques.

Kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is specifiek voor kmo's en bevat een financiële ondersteuning voor opleidingen en adviezen. Met de kmo-portefeuille kan een bedrijf een deel van de kosten voor opleidingen en adviezen recupereren. Hierdoor kan een bedrijf met minder kosten investeren in de kennis van zijn werknemers. Een aanvraag voor de kmo-portefeuille kan maximaal twee weken indienen voor de start van de opleiding.

Opleidingscheques

Opleidingscheques zijn er voor werknemers uit de privésector en de social profit. Werknemers kunnen tijdens hun loopbaan tot 250 euro per kalenderjaar deelnemen aan opleidingen en opleidingsmateriaal. Daarvan wordt 125 euro betaald door de werknemer zelf, het andere deel wordt betaald door de Vlaamse overheid.

Waalse overheid

Bij de Waalse overheid kan je terecht bij het Fonds de Formation Professional de la Construction (FFPC). Hier kunnen bedrijven subsidies krijgen voor opleidingen in hun sector.

Brusselse overheid

Wanneer u als bedrijf in Brussel bent gevestigd, kunt u een beroep doen op Brucodex. Dit is de opleidingsverantwoordelijke van Actiris die je kan helpen bij het opzetten van de juiste opleidingen.

Voorwaarden

Subsidies krijgen voor opleidingen is niet vanzelfsprekend voor iedereen weggelegd. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan zowel werknemers als bedrijven moeten voldoen.

Bedrijven

De voorwaarden voor bedrijven kunnen afhankelijk zijn van de sector, de grootte van de locatie van het bedrijf. In het algemeen wordt de opleiding die betaald wordt door de subsidies gezien als onontbeerlijk voor de werking van het bedrijf. Een bedrijf dat ondersteuning aanvraagt, moet kunnen verdedigen waarom de opleiding noodzakelijk is.

Werknemers

Werknemers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om opleidingscheques te kunnen krijgen. Dit is de belangrijkste:

- De werknemer woont in het Vlaams Gewest.

- De werknemer werkt in de privésector of bij een sociale onderneming.

- De werknemer werkt minimaal 50% van de tijd.

- De werknemer heeft geen diploma secundair onderwijs of hoger.

Andere mogelijkheden

Subsidies zijn niet de enige manier voor bedrijven om de kostprijs van opleidingen te drukken. Er zijn nog enkele andere opties:

RSZ-korting

Er kan een korting worden verkregen op de bijdragen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) wanneer bepaalde werknemers bepaalde opleidingen volgen. Dit bespaart het bedrijf een flink bedrag aan kosten, en de korting kan oplopen tot 15% van het loon van de werknemer.

Arbeidsduurvermindering

In sommige gevallen kunnen werkgevers hun werknemers vrijstellen van arbeid om een ​​opleiding te volgen. Dit kan bijvoorbeeld bij een erkende vakbond gebeuren, of wanneer een paritair comité een sectorale overeenkomst heeft afgesloten.

IBO-contract

waarschijnlijk minder bekend maar niet minder interessant is het IBO-contract. IBO staat voor Individuele Beroepsopleiding. Hierbij krijgt een werknemer de kans om bijvoorbeeld 6 maanden (met behoud van loon) een opleiding te volgen. Het bedrijf betaalt dan alleen een forfaitair bedrag en krijgt in ruil voor de opleiding een betaalde werknemer.

Conclusie

De verschillende subsidies en mogelijkheden op vlak van opleidingen laten zien dat het voor bedrijven niet moeilijk is om investeringen te doen in de scholing van hun personeel. De voorwaarden die verbonden zijn, zijn er vooral om ervoor te zorgen dat subsidies terechtkomen bij de bedrijven die deze het meest nodig hebben.

Ook interessant

Opleidingen

Feiten Over Het Bedrijfsleven En Het OnderwijsAls leidinggevende, kan u gevraagd worden om twee of meer opleidingen tegelijk vast te houden. Het is mo ...

Lees verder

Ict

ICT: Een introductie tot de wereld van technologieIn de moderne wereld van vandaag wordt technologie steeds belangrijker. Bedrijven gebruiken technol ...

Lees verder

Management En Hr

Management En HrManagement en HR zijn twee onlosmakelijk met elkaar verbonden gebieden binnen een organisatie. Het doel van beide is om ervoor te zorg ...

Lees verder